provence

provence
L'amour passe par l'estomac

středa 19. listopadu 2014

Linecký koláč s hruškami a marcipánem

Tuto dobrůtku jsem objevila v jednom z časopisů, které ráda čtu. a to sice v novém časopisu Prima FRESH. V sobotu jsem měla domluvenou menší party u nás doma a pořád jsem nevěděla, co dobrého připravit. Jelikož minule jsem jim pekla pomerančovo-skořicový cheesecake, chtělo to něco nového. A jelikož jsem měla doma hrušky i marcipán, bylo vybráno. Nejdříve jsem se bála, jak bude tato kombinace chutnat, ale návštěva byla nadšená! a když jsem ochutnala i já, musím říci, že je opravdu úžasný a doporučuji ho vyzkoušet! :-)

na 1 koláč/ příprava 60 minut
SUROVINY:

  • 250g hladké mouky
  • 170g másla
  • 60g  moučkového cukru 
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 200g marcipánu
  • 3 hrušky
  • 5 lžic meruňkového džemu
  • 1 lžíce rumu
POSTUP:
1.Smíchejte mouku,máslo,moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a citronovou šťávu - nejdříve máslo k ostatním surovinám nasekejte nožem a pak těsto propracujte rychle buď rukama, nebo využijte na práci robota - tak já, jelikož nikdy na těsto nepoužívám robota, jsem se odhodlala ho vyzkoušet, a vím, že už nikdy to neudělám :-D Já si ráda vždy těsto připravím  v ruce, ale jelikož mě tlačil čas, sáhla jsem po technice. ale teď už vím, že se vždy radši obrátím na moje ručky :-)
2. Těsto jsem si dala na tácek, přikryla sáčkem a dala na cca hodinu do ledničky ( jak říkám, tlačil mě čas, tak tam asi ani hodinu nevydržel...)
3.Předehřejeme si troubu na 190°C. Rozválíme si těsto na velikost naší formy, vložíme do formy a vmáčkneme k okrajům. Dno párkrát propíchneme. Na těsto si položíme pečící papír a na něj vysypeme fazole ( aby se nám těsto nenafouklo a drželo na dně formy).
  Pečeme 10 minut.
4.Mezitím si oloupejte hrušky, rozkrojte je na čtvrtky, vykrojte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Marcipán rozválejte na velikost formy, v hrníčku smíchejte džem,rum a citronovou šťávu.
5.Předpečený koláč vyndejte z trouby, vyložte plackou marcipánu a propíchejte vidličkou, aby šťáva z hrušek protekla do těsta. vějířovitě poklaďte plátky hrušek, celý koláč potřete směsí džemu a dejte ho ještě na 30 minut dopéct. Na 170°C.
6.Po 20 minutách koláč vyndejte koláč z trouby a ještě jednou potřete směsí marmelády. Dodá hruškám lesk.
Koláč z formy vyndejte až vychladne, aby se nedrolil a přeji Dobrou chuť :-)






Žádné komentáře:

Okomentovat