provence

provence
L'amour passe par l'estomac

pátek 21. listopadu 2014

Karamelový koláč s vlašskými ořechy

Božské!! Jinak nazvat to snad ani nejde :-)
Jednou ochutnáte a už nebudete chtít nic jiného...

SUROVINY:

  • 175g hladké mouky + na pomoučnění
  • 85g studeného másla,nakrájíme na malé kousky
  • 50g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek
Náplň:

  • 200g krupicového cukru
  • 100g másla,nakrájené na malé kousky
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 200g rozpůlených jader vlašských ořechů
POSTUP:
Předehřejte si troubu na 190°C. Mouku ,máslo,cukr a sůl smíchejte v robotu, dokud směs nezačne připomínat drobenku. Přidejte žloutek,1-2 lžíce studené vody a promíchejte do pevného a hladkého těsta, které znovu propracujte na pomoučněném válu dohladka. Pak ho rozválejte ,vyložte jím kulatou formu o průměru 24 cm,pokryjte pečícím papírem ,zatěžkejte fazolemi a dejte na  10 minut do chladničky.Pak pečte v předehřáté troubě 10 minut. Sundejte fazole a pečící papír a pečte dalších 5 minut.

Mezitím udělejte náplň.V těžké pánvi pomalu zahřívejte  cukr a 3  lžíce vody.Míchejte až se cukr rozpustí. Pak zesilte plamen a nechte cukr probublávat, až získá karamelovou barvu. Stáhněte z ohně,vmíchejte máslo a pak smetanu. Přiveďte znovu k varu,prudce vařte a míchejte,až směs zhoustne.  Já jsem tento krok vynechala,jelikož jsem měla v lednici Salko-karamel(necelé) , dala jsem si ho rozehřát do kastrůlku, přidala máslo, smetanu a ořechy. Je to rychlejší a méně pracnější.
Celou náplň rovnoměrně rozetřete na koláč a dejte na dalších 10 minut péct,až bude bublat.

Tento koláč měl opravdu úspěch! Určitě ho zařadím mezi oblíbené moučníky a na našem stolu se objeví častěji :-) 



ZDROJ: časopis ALBERT 



Žádné komentáře:

Okomentovat