provence

provence
L'amour passe par l'estomac

čtvrtek 9. října 2014

Fíkový džem

Tuto dobrůtku jsem dělala už loni, a jako první ze všech druhů džemů se snědla... Takže letos už jsem netrpělivě čekala, až se fíky objeví na pultech prodejen a hned pro ně zaběhla...:-)
Vzala jsem jen 10 fíků a to byla chyba.... Budu muset ještě dokoupit :-)

Takže na jednu dávku je potřeba:

  • 450g čerstvých fíků 
  • 300g cukru
  • panáka rumu
  • 2 lžíce citronové šťávy

POSTUP:
Fíky si oloupeme ze slupky, rozkrájíme na čtvrtky a dáme do kastrůlku
Přidáme cukr, rum a dáme vařit. Až se cukr rozpustí a džem se začne vařit, přidáme citronovou šťávu a vaříme cca 10-15 minut.
Po odstavení ještě můžeme rozmixovat, mě se fíky skoro rozvařily,  tak jsem je nechala vcelku.
Naplníme do skleniček, zavíčkujeme a na 5 minut otočíme dnem vzhůru. Poté otočíme zpět a necháme úplně zchladnout.

Džem je výborný, ne moc pracný a věřte mi, jako první se vždy ztratí :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat