provence

provence
L'amour passe par l'estomac

sobota 30. prosince 2017

Regionální kuchyně

Paříž a Île-de-France
-centrální oblast
-v Paříži je více než 9000 restaurací
-k dostání téměř všechny kuchyně
-mnoho restaurací oceněných v Michelinově  průvodci

Champagne,Lotrinsko,Alsasko
-Champagne-zde je populární zvěřina a šunka,stejně jako šumivé víno známé jako Champagne
-Lotrinsko-odsud jsou známé jemné ovocné zavařeniny a lotrinský koláč ( utčitě ho později najdete i v receptech)
-Alsasko je silně ovlivněno německou kulinářskou kulturou-víno a pivo

Nord-Pas-de-Calais,Picardy,Normandie,Bretaň
-pobřeží dodává mnoho korýšů,kanic,ďasů a sleďů
-Normandie je proslulá špičkovou kvalitou mořských plodů -hřebenatky a platýzi; dále je domovem velké populace jabloní (jablečný mošt,Calvados)
-Bretaň má zásobu krabů,raků a slávek; zde i hojně roste pohanka
-Nord-zde se pěstuje velké množství pšenice,cukrové řepy a čekanky, květák,artyčok

Údolí Loiry a střední Francie
-odsud pochází vysoce kvalitní plody ovoce, především třešně  na likér Guignolet a hrušky Belle Angevine
-často se podávají ryby s omáčkou beurre blanc, divočina,jehněčí,telecí,charolaiský skot,drůbež Géline a kvalitní kozí sýry
-specialitou jsou houby,žampiony

Burgundsko a Franche-Comté
-Burgundsko je známé svým vínem
-štika,okoun,říční krab,šneci,drůbež z Bresse,hovězí maso,zvěřina
-červený rybíz,černý rybíz, medovník
-oleje-řepkový a ořechový, uzené maso

Lyon-Rhône-Alpes
-ovoce a mladá zelenina
-drůbež z Bresse, perličky z Drôme,
-klobásy,sýry (Beaufort,Abondance,Reblochon,Tomme a Vacherin)
-likér Chartreuse

Poitou-Charentes a Limousin
-ústřice,slávky
-kozí sýry,máslo,smetana
-koňak
-Limousine-kvalitní skot

Bordeaux,Périgord,Gaskoňsko,Basque
-Bordeaux je známé svým vínem
-rybaření,mořský rybolov,říční rybolov
-Pyreneje- jehněčí a ovčí sýry
-vysoce kvalitní volná kuřata,krůty,holuby,kapouni,husy,kachny
-Gaskoňsko a Périgord-kvalitní paštiky,terina,konfin a magrets
-foie gras

Toulouse,Quercy,Aveyron
-kvalitní drůbež,šunka a salámy
-pěstuje se zde bílá kukuřice ,fazole
-černé víno,lanýže,žampiony
-výroba sýrů Roquefort 

Roussilon,Languedoc,Cévennes
-ústřice
-rybí speciality Séte,Bourride,Tielles Rouille de seiche
- Cévennes-žampiony,kaštany,bobule,med,jehněčí,zvěřina,klobásy,paštiky a kozí sýry

Provence a Côte d'Azur
-kvalitní na citrusy,zeleninu,ovoce a bylinky-největší dodavatel ve Francii
-olivy,olivový olej
-levandule
-tymián,šalvěj,rozmarýn,bazalka,saturejka,fenykl,majoránka,estragon,oregano,bobkový list
-med,mořské plody,kozí sýr,sušené klobásy,jehněčí,hovězí,kuřata

Korsika
-kozy,ovce
-sýry-brocciu
-kaštany,žaludy
-ryby,mořské plody
-mandarinky Klementýnky,citrony,nektarinky,fíky
-víno ,ovocné likéry Cap Corse,Patrimonio
Zdroj: wikipedie

Žádné komentáře:

Okomentovat